Hygiëne

Wilt u weten wanneer u moet beginnen met het poetsen van tanden?

Begin met poetsen zodra de eerste melktanden er zijn. In het begin moeten kinderen nog wennen aan het tandenpoetsen. Het poetsen hoeft niet gelijk helemaal perfect te gaan. Maak van het tandenpoetsen een leuk spelletje. Zet bijvoorbeeld een muziekje op of zing een liedje. Poets in het begin met een klein beetje peutertandpasta die geschikt is voor kinderen tot 5 jaar. Deze bevat minder of geen fluoride dan tandpasta voor volwassenen. Hierdoor kan het geen kwaad als ze peutertandpasta doorslikken. Kies ook voor een speciale kleine tandenborstel met zachte haartjes of laat ze poetsen met een elektrische tandenborstel.

Tip: Poets vanaf de leeftijd van 2 jaar 2 keer per dag.

Wilt u weten hoe u uw kind leert tandenpoetsen?

Kijk op de website van Alles over kinderen. Wilt u het heel precies weten? Vraag de tandarts of u met uw kind mag komen voor een poetsinstructie. Als een kind 2 jaar is, mag het voor jaarlijkse controle naar de tandarts. Wilt u uw peuter alvast aan de tandarts laten wennen? Neem uw kind dan mee als u voor controle gaat. Uw zorgverzekering vergoedt de tandartskosten van uw kind.

Alles over kinderen - tanden poetsen

Heeft uw kind hoofdluis?

Grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kam 2 weken lang elke dag met een kam met fijne tanden. Om de besmetting te stoppen, moet iedereen met hoofdluis op hetzelfde moment worden behandeld. Meld daarom de hoofdluis op school en (anoniem) bij de nationale luizenregistratie van het RIVM.

Over de behandeling van hoofdluis kunt u meer lezen op de website van het RIVM. Of ga naar een drogist of apotheek.

Het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met lichamelijke hygiëne. Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze zorgen voor veel jeuk. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren.

RIVM - hoofdluis

Heeft uw kind wormen in de ontlasting?

Ga naar de huisarts. Vraag ook bij de apotheek naar de zelfzorgfolder Wormen.