AOW

Wat is AOW?

De AOW is een basisuitkering voor ouderen. Iedereen in Nederland bouwt AOW op. Wanneer u AOW ontvangt, is afhankelijk van uw geboortejaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. Een halfjaar voordat u AOW krijgt, stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) u een brief. In de brief staat hoe u AOW aanvraagt. Tip: bel voor vragen over AOW of AIO de speciale telefoonlijnen van de SVB. Wilt u hulp bij het invullen van uw aanvraag? Neem contact op met de SVB.

U kunt ook hulp vragen aan familie of vrienden. Is dat niet mogelijk? Vraag een vrijwilliger. Bijvoorbeeld van Noordkopvoorelkaar, WonenPlus van MEE & De Wering of Humanitas Thuisadministratie.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Humanitas Thuisadministratie

Toon op kaart (1)
x

MEE & De Wering - Wonen Plus

Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 9.00-12.00 uur.

Bernhardplein
76E
1781 HK
Den Helder
Toon op kaart (1)
x

Vrijwilligerspunt Noordkopvoorelkaar

Vrijwilligerspunt van MEE & De Wering.

Openingstijden: ma t/m do 10.00 - 12.30 uur.

Bernhardplein
76E
1781 HK
Den Helder

Rijksoverheid - AOW

Sociale Verzekeringsbank - AOW

Wilt u weten of u later AOW krijgt?

De AOW is een verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt dan niet uit wat uw nationaliteit is. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u van uw 15e tot uw 65e jaar altijd verzekerd bent geweest. Hoeveel AOW-pensioen u later krijgt, hangt af van het aantal jaren dat u verzekerd bent geweest voor de AOW en of u alleen woont of met anderen.

AOW-pensioen - berekenen

Wilt u weten hoeveel u krijgt?

Bel de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of bereken de hoogte van uw pensioen op hun website.

Sociale Verzekeringsbank - AOW bedragen

Heeft u in het buitenland gewoond of gewerkt?

U krijgt dan geen of minder AOW. Bel de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en vraag wat u kunt verwachten.

Sociale Verzekeringsbank - AOW

Krijgt u AOW en en is er iets veranderd in uw leven?

Geef veranderingen gelijk door via de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

AOW - wijzigingen doorgeven

Krijgt u geen volledige AOW?

Dan stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) u een brief over een aanvulling, de AIO. Bij de brief zit een schema, daarmee berekent u of u AIO krijgt. Aanvragen gaat zo: bel de SVB en laat het aanvraagformulier AIO opsturen. Vul het formulier in en stuur het binnen 4 weken terug. Binnen 1 week krijgt u een bevestiging van ontvangst. Binnen 8 weken krijgt u een brief. Hierin staat of u wel of geen AIO krijgt. De AIO wordt tegelijk met de AOW op uw bankrekening gestort.

Let op: geef veranderingen in uw inkomen of leefomstandigheden gelijk door aan de SVB. Gebruik het wijzigingsformulier. Heeft u een DigiD? Doe het dan via de website. Tip: de SVB heeft speciale telefoonlijnen voor vragen over uw AOW of AIO.

AOW-pensioen - wijziging doorgeven

Sociale Verzekeringsbank - AIO