Af en toe vegetarisch eten, hoe doe je dat?

Af en toe vegetarisch eten, zonder vlees of vis, is goed voor uw gezondheid en voor het milieu. U eet namelijk al snel te veel vlees, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarnaast stoot de productie van vlees veel broeikassen uit. Wanneer u vegetarisch eet, kan het zijn dat u een stukje vlees echt mist bij de maaltijd. Gelukkig zijn er genoeg vervangers die ervoor zorgen dat u goed, lekker en gezond vegetarisch kunt eten. 

Het Voedingscentrum raadt aan om elke week een aantal dagen vegetarisch te eten. Dat houdt in dat u geen vlees of vis eet, zoals boterhamworst, smeerworst, vissticks of kipfilet. Voor veel mensen werkt het om een aantal vaste dagen geen vlees te eten. Denk aan “Meatless Monday”, waarbij mensen iedere maandag vegetarisch eten. U kunt dan ook een reminder in uw agenda zetten. Zo bouwt u aan een nieuwe, gezonde gewoonte. Met onderstaande tips gaat dat helemaal lukken.


Probeer nieuwe smaken

“Wat de boer niet kent, dat eet hij niet”, is een bekend gezegde. En aardappels en groente zonder vlees, is vaak een beetje saai. Maar met alle internationale invloeden die we inmiddels ook in de Nederlandse keuken gewend zijn, is het juist ontzettend leuk om nieuwe recepten te proberen. Zo wordt in in de Aziatische keuken vaak zonder vlees gekookt. Als u op zoek bent naar lekkere, vegetarische recepten, kunt u bijvoorbeeld een Indiase curry of Thaise noodles proberen. Maar ook dichter bij huis kunt u goed vegetarisch eten. Denk aan Spaanse tapas: Patatas Bravas, olijven, Spaanse kaas of Gazpacho. Houdt u het liever bij de Nederlandse keuken? Ook dan zijn er genoeg opties. Probeer bijvoorbeeld eens een vegetarische rookworst bij de stamppot.


Kies een goede vervanger

In vlees zitten voedingswaarden die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Die voedingswaarden zijn ook te vinden in andere producten. Door vlees daar door te vervangen, weet u zeker dat de maaltijd goed vult en u de juiste vitaminen, vetten, ijzer en B-vitaminen binnenkrijgt. Goede vervangers zijn eieren, ongezouten noten, tofu, tempé of bonen. Bij de lunch kunt u bijvoorbeeld uw vleeswaren vervangen door een gekookt eitje of hummus, wat gemaakt is van kikkererwten. Bij het diner strooit u een handje noten over uw maaltijd. Zo vervangt u gemakkelijk vlees of vis. Online kunt u heel veel bronnen raadplegen over het vervangen van vlees. Bezoek bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum. Daar staan goede recepten die ervoor zorgen dat u alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. 


De smaak van vlees

Veel mensen willen best minder vlees eten, maar missen dan toch de smaak van vlees. Ook daar zijn oplossingen voor te bedenken. Zo kunt u beginnen met één dag geen vlees te eten, en de andere dagen juist nog meer genieten van vlees. Als u iedere dag de smaak van vlees wilt proeven, kunt u op zoek gaan naar een goede vleesvervanger. Hiervoor is tegenwoordig veel te vinden in de supermarkt, van vegetarische worst tot vegetarische vis.  Een andere slimme truc is het gebruik van kruidenmelanges. Omdat deze zo vaak gebruikt worden in vleesgerechten, zijn ze bijna synoniem geworden voor die rokerige smaak van gegrild vlees. 


Ook vegetarisch eten doe je samen

Eten, en dan voornamelijk avondeten, is een sociaal moment in onze cultuur. Wanneer we samen aan tafel zitten, nemen we graag de dag door, praten we over morgen of lachen we met elkaar. Als u graag vaker vegetarisch wilt eten, helpt het meestal niet als u voor de rest van de eters vlees bereidt. Spreek daarom met het hele gezin af wanneer u vegetarisch kookt, en vraag of zij meedoen. Zo blijft ‘samen eten’ een familiemoment. Eet u vaak alleen? Dan kunt u misschien samen met een ander familielid of vriend afspreken om op dezelfde dag vegetarisch te eten. Ondanks dat u dan niet bij elkaar aan tafel zit, kunt u elkaar wel op ideeën brengen met nieuwe recepten. 
 

Wilt u meer weten over vegetarisch eten? Bekijk dan de website van het Voedingscentrum. Daar is veel betrouwbare informatie te vinden over vlees vervangen, vegetarisch koken en gezonde maaltijden samenstellen.